Deze kookles gaat over het koken van pasta. Ik ga ervan uit dat je wel eens pasta hebt gekookt, dus het basis principe is je niet vreemd. Maar je bent waarschijnlijk hier omdat je denkt dat het wel een beetje beter kan. En dat is helemaal niet zo raar. Want heel veel mensen koken pasta helemaal fout. In deze kookles leer ik je welke dingen belangrijk zijn bij pasta koken. En als je klaar bent met lezen, weet je hoe je het de volgende keer moet aanpakken!
Waarom goed pasta koken zó belangrijk is
Pasta is heerlijk. Het is zó klaar en je kan het eigenlijk wel met alles combineren. Een lekkere tomatensaus of een ovenschotel, je kan alle kanten op.
Maar als je pasta niet goed kookt, kan pasta echt een teleurstelling zijn. Papperig of smakeloos. Dat willen we niet hebben!
De manier waarop je pasta kookt, zorgt ervoor hoe je gerecht straks gaat smaken. Daarom is het best belangrijk om even te weten hoe je het precies moet doen, zodat je straks lekker kan genieten van je bord pasta.
Over water en zout
Pasta wordt gekookt in water. De meeste pasta die we gebruiken is gedroogd. Het is belangrijk dat de pasta weer goed ‘gehydrateerd’ wordt, zodat deze lekker is om te eten.
Daarom is de eerste regel als je pasta kookt: gebruik genoeg water.
Om genoeg water te gebruik heb je dus ook een grote pan nodig. Wanneer je een flinke hoeveelheid pasta probeert te koken in een piepklein pannetje krijg je pasta die aan elkaar gaat plakken omdat er te weinig water in de pan zit. Daarnaast wordt je pasta ook niet goed zacht hierdoor.
Het is belangrijk om te beseffen dat wanneer je pasta kookt, deze het water opneemt. Dat betekent dus wanneer je wat zout in het water doet, je pasta dit opneemt en daardoor lekkerder gaat smaken. Of mag ik beter zeggen: ERGENS naar gaat smaken. Want pasta zonder zout, is eigenlijk wel een beetje smakeloos.
Wat? Zout?
Nu zijn veel mensen tegenwoordig een beetje bang voor zout. Dat snap ik wel. We eten teveel zout. Dat komt door alle pakjes, zakjes en bewerkte producten die we eten zoals vleeswaar en chips. Maar het zout wat je in het water doet om de pasta te koken, eet je niet allemaal op. Een klein gedeelte komt maar terecht in je pasta en de rest gooi je weg met het water.
Dus: gebruik zout in je kookwater!
Hoeveel zout? Soms hoor je wel eens zeggen dat het water naar de zee moet smaken. Maar persoonlijk vind ik dat véél te zout. Om te weten wat genoeg zout is, moet je het water gewoon proeven. Alleen dan weet je of je genoeg zout hebt gebruikt. Hoe meer water je hebt, hoe meer zout je moet gebruiken.
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg hier dan zout aan toe. Proef en voeg zo nodig meer zout toe. Je hebt namelijk meer zout nodig dan je denkt. En vergeet niet: het meeste zout gooi je gewoon weer weg met het water en eet je dus niet op.
Olijfolie in het kookwater?
Misschien heb je wel eens gehoord dat je olijfolie in je kookwater moet doen om te zorgen dat de pasta niet aan elkaar blijft plakken. Dit is een fabeltje en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het niet werkt. Wat wel werkt? Een grote pan met genoeg water.
Over kooktijden
Wanneer je pasta koopt, vind je ook meestal wel een aangegeven kooktijd op de verpakking. Het is goed om deze aan te houden als richtlijn. Ook hier geldt weer: smaken verschillen. Daarnaast begint de één met timen als het water nog nét niet helemaal kookt en de ander gegbruikt nét iets te weinig water waardoor de pasta misschien wat langer nodig heeft. Houd je dus niet heel erg vast aan de kooktijd op de verpakking en zie het als richtlijn.
In Italië eten ze de pasta graag ‘al dente’. Dat betekent beetgaar.
Maak er een gewoonte van om tijdens het koken, af en toe een beetje pasta voorzichtig uit de pan te scheppen en te proeven. Zet je tanden er maar in! (Dente = tanden 🙂 )
Op deze manier krijg je een gevoel voor hoe je de pasta lekker vindt. De één houdt van iets steviger en de ander houdt van lekker zacht. Als de pasta is zoals je hem lekker vindt, kan je het water afgieten. Maar: houdt een klein beetje van het kookwater apart! (zie serveren)
TIP
Houd er rekening mee dat je pasta na het afgieten nog erg warm is en dus ook nog een beetje doorgaart. Kook je pasta dus niet té zacht, anders wordt deze heel plakkerig. Het is wel belangrijk dat je pasta niet meer hard van binnen is, dus: proeven!
Over verschillende soorten pasta
Pasta is een verzamelnaam voor heel veel verschillende soorten deegwaren uit Italië. Er bestaan wel honderden verschillende soorten en in elke regio van Italië vind je weer een andere variatie.
Met zoveel variatie is het belangrijk om rekening te houden met de verschillen. Zo is het koken van spaghetti (lange slierten) bijvoorbeeld heel anders dan het koken van penne (kleine langwerpige kokertjes).
Zorg er altijd voor dat de pasta genoeg ruimte heeft en niet aan elkaar plakt. Bij spaghetti moet je daar echt even goed op letten.
Dan is er nog verse pasta. Deze wordt gemaakt met eieren. Natuurlijk kun je zelf een keer pasta maken, maar tegenwoordig kun je verse pasta ook in de winkel kopen. Verse pasta heeft een hele korte kooktijd. Hoe verser de pasta is, hoe korter deze hoeft te koken. Verse ravioli en tortellini komen vanzelf boven drijven als ze gaar zijn en dat is vaak sneller dan je denkt.
TIP
Er is veel verschil in kwaliteit tussen de merken pasta die je kan kopen in de winkel. Dit heeft te maken met het soort bloem dat gebruikt wordt maar ook zeker het water. Probeer eens een iets duurder Italiaans merk en kijk of je het verschil proeft. Ik vind persoonlijk de Pastificio G. Di Martino erg lekker!
Pasta serveren
Dan komt uiteindelijk dat moment dat je de pasta gaat serveren. Italianen zeggen: la pasta non aspetta, oftewel: de pasta wacht niet.
Dus: de mensen wachten op de pasta en niet andersom. Zorg ervoor dat wanneer je pasta maakt, iedereen snel aan tafel kan of nog beter: al aan tafel zit. Je wilt niet hebben dat de pasta nog 10 minuten op tafel staat, want dan gaat alles aan elkaar plakken. Moet de pasta toch wachten? Dan kun je er het beste een beetje olijfolie doorheen doen of wat van het kookwater wat je hebt gereserveerd. Een andere optie is natuurlijk de pasta al met de saus te mengen.
Saus erop of erdoor?
Nu we het toch over saus hebben: vroeger kreeg ik altijd kale pasta met saus erop. Misschien herken je dat wel. En als je dat lekker vindt, moet je dat vooral doen. Let er wel op dat de pasta niet aan elkaar gaat plakken. Maar het mooie van pasta is natuurlijk dat het vloeistof opneemt. Dus als je de pasta met je lekkere saus mengt en nog even door laat koken, wordt je pasta nog lekkerder! Probeer het maar eens.
Vond je dit artikel leuk/handig/nuttig? Deel het met iemand anders.
Wat zijn jouw grootste pasta frustraties of lekkerste recepten? Laat het weten in de comments!
Florina says
Dank je wel voor dit heldere artikel. Als docent probeerde ik dergelijke achtergrondinfo ook mee te geven aan de leerlingen. Er ging i.h.a. Een wereld voor ze open. Maar als men wéét waarom je iets doet, blijft het veel beter hangen.
De grootste pannen werden na de uitleg wekelijks uit de trollies gehaald ??